Ingrediënten

Ik geef bij veel dingen meerdere opties omdat ik zelf altijd pak wat we in huis of de tuin hebben.

Burgers (5x):

  • 1 blik (400 gram) zwarte bonen
  • 100 gr gekookte zwarte rijst
  • 1 grote ui, fijn gesnipperd
  • 40 gr panko of paneermeel
  • 50 gr walnoten
  • 3 el barbecuesaus (zie recept barbecuesaus)
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 2 tl koriander of moerasannemoon
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Voor de rest van het broodje

  • 5 plakjes vegan kaas
  • 5x hamburgerbroodjes
  • klontje plantaardige boter
  • sla
  • komkommer
  • tomaat
  • 2x grote ui
  • vegan mayonaise (zie recept vegan mayonaise)

Bereiding

  1. Kook de zwarte rijst +/- 30 minuten in voldoende water tot deze gaar is en laat daarna afkoelen.
  2. Spoel de zwarte bonen in een vergiet af met koud water en laat ze uitlekken.
  3. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de gesnipperde op hoog vuur tot deze bijna verbranden.
  4. Zet het vuur wat lager en voeg het chilipoeder en paprikapoeder toe en meng alles goed door.
  5. Roer de barbecuesaus toe en roer deze goed door en neem de pan van het vuur.
  6. Doe de zwarte rijst, de zwarte bonen en de ui/barbecue saus in een grote kom.
  7. Snijd de noten in stukjes en rooster deze in een koekenpan.
  8. Voeg de geroosterde walnoten, de gehakte koriander, broodkruim en een snufje zout en peper toe aan de kom.
  9. Meng alle ingrediënten goed door elkaar een plet daarbij de bonen lichtjes (het moet geen puree worden) met een vork of aardappelstamper.
  10. Maak van het mengsel 5 ronde burgers en leg deze op een bord wat je afdekt en zet ze minstens 1 uur in de koelkast om wat op te stijven.

De burgers zijn klaar tijd om de anderen onderdelen van het broodje te maken terwijl de burgers in de koelkast staan.

  1. Snijd de 2 grote uien in ringen.
  2. Doe een klontje boter in een koekenpan en bak hier de uien op zeer laag vuur in met een deksel op de pan. Doe dit voor +-30/40 minuten en roer ze om de 5 minuten een keer door met een houten lepel. De uien zullen garen in hun eigen vocht waardoor ze heerlijk zoet zullen worden. Controleer wel af en toe of de uien niet aanbranden, mochten ze toch heel droog worden voeg dan wat rode wijn azijn of wat boter toe.
  3. Bak de broodjes af in de oven
  4. Bak de burgers aan beide zijdes in een laagje olie in een koekenpan. Wanneer de tweede zijde bakt leg je het plakje kaas op de burger zodat deze smelt.
  5. Snijd het broodje open en smeer wat mayonaise op de onderkant van het broodje. Leg wat gekarameliseerde uien op de mayonaise en plaats daar de burger bovenop. Op de burger leg je wat gesneden komkommer en tomaat en hier kun je nog wat mayonaise op smeren en dan plaats je de bovenkant van het broodje.

Eten maar!

Geschreven door: Ruud van der Aa