Om de kruidlaag van ons voedselbos te vullen zijn er nog al wat plantjes nodig. In de hogere lagen staan vooral fruitbomen. Die zijn redelijk lastig te kweken en het duurt vaak lang daarom is het gewoon makkelijker om deze in te kopen bij een kweker. Gelukkig geld dit niet voor de kruidlaag. Deze kun je een stuk sneller en goedkoper vullen op een do-it-yourself manier, via stekken.

Stekken is eigenlijk niets meer dan een stukje van de moederplant nemen en deze verder laten groeien. De stekjes bewerk je door bijvoorbeeld het bladoppervlak te verkleinen, een stukje van de bast te halen, eventueel wat stekpoeder, de een in potgrond, de ander in water, een stukje plastic of een bakje er over om een broeikas te creëren en zo kan je stekje wortels gaan maken.

Er zijn twee soorten stekken die je kunt maken. De zomer- en de winterstek. Je raad het al, zomerstekken wordt in de zomer gedaan. Dit doe je met eenjarige groene takjes. Deze hebben veel groeihormonen in zich en zijn nog heel groeikrachtig waardoor ze snel nieuwe wortels aanmaken. Winterstekken doe je dus in de winter. Deze stekken maak je van verhouten takjes. Deze hebben minder groeikracht maar kunnen in de winter langzaam op gang komen en op hun gemak wortels vormen zodat ze in de zomer uit kunnen lopen en nieuw blad maken.

Bij zomerstekken gebruiken wij nooit veel poespas. We knippen of scheuren stukjes van de moederplant af, halen er wat blaadjes af zodat we een kaal steeltje overhouden. Dat steeltje gaat in een potje met compost of potgrond, als het maar goed vocht vasthoud en dan kan het stekje gaan wortelen en groeien.Voor winterstekken gebruiken wij vaak wel wat stekpoeder, de verhouten stelen wortelen hierdoor beter en er zit meestal ook antischimmel stoffen in het stekpoeder. Zo vullen wij dus op een low budget manier onze kruidlaag van het voedselbos.

Eerste blaadjes er af halen zodat je een kaal steeltje hebt. Eventueel het steeltje wat in korte, zodat het past in je bakje.

Na een aantal weken begint het te wortelen. Dit kun je zelf dan nog niet zien, maar zo ziet dan het stekje er uit!

Op een gegeven moment kun je onder het potje zien dat er worteltjes uitkomen, missie geslaagd! Je kan nu het plantje uitplanten in de volle grond.

Zorg er bij zomerstekken altijd voor dat je eenjarige groene takjes neemt als stek, dus géén verhouten takjes. Deze zijn beter om te gebruiken tijdens het winterstekken.

Op Merel’s Instagram staat een korte video over zomerstekken, waar ze met behulp van voorbeelden laat zien hoe het werkt. Deze vind je hier. Heb je interesse in een workshop zomerstekken? In augustus geven we een aantal zomerstek workshops waar we een stukje theorie geven over stekken en daarna het voedselbos in gaan om veel bijzondere soorten te verzamelen! Kaartje zijn te koop via deze link!

Geschreven door: Ruud van der Aa