Je denkt misschien ‘hoe kun je nu van bloemen ‘haat’ naar bloemen liefde gaan?’. Nou dat zal ik je uitleggen. Ik ben opgeleid als docent aardrijkskunde en daar is ook mijn liefde voor duurzaamheid ontstaan. Tijdens de studie kregen we vaak een casus die we moesten gaan uitpluizen met onderwerpen zoals: de kledingindustrie, palmolie plantages en de bloemenindustrie. Je zou misschien denken dat veel bloemen in Nederland gekweekt worden, maar dat is vaak niet het geval. Daarbij is de hele bloemen branche niet bepaald duurzaam, zijn bloemen duur en kun je er maar kort van genieten. Bloemen heb ik wel altijd mooi gevonden maar om bovenstaande redenen was het niet iets wat ik graag ontving, kocht voor mezelf of cadeau gaf.

Twee jaar geleden veranderde dat compleet! Ik zag op mijn instafeed steeds vaker droogboeketten voorbij komen en sommige vond ik ontzettend mooi, maar helaas ook erg prijzig. Na maanden lang platgegooid te zijn met droogboeketten (lang leven algoritmes) besloot ik om het jaar er op zelf bloemen te gaan zaaien en een poging te gaan doen om zelf droogboeketten te gaan maken. Dit jaar heb ik voor het eerst bloemen gezaaid. De eerste cosmeas staan in bloei, maar de rest laat nog even op zich wachten! Grassen daarentegen zijn er volop.

De eerste grassen uit de wei

Nog meer grassen verzameld in Den Food Bosch (een voedselbos dat wij beheren), zuring en bieslook bloemen

Het eerste boeketje heb ik inmiddels al gemaakt. Ik maakte hem voor mijn mama en ze kreeg hem met moederdag. Omdat ik voornamelijk nog veel grassen heb en geen grote bloemen wordt het al snel een minder volumineus boeket, persoonlijk hou ik wel van natuurlijke boeketten met veel grassen. Van de restjes van mama’s boeket vulde ik een kleine vaas voor mezelf. Het mooie van deze boeketten is dat het allemaal uit Nederland komt, biologisch is gegroeid, natuurlijk is gedroogd en met liefde bij elkaar is gebonden.

Het eerste boeketje

Klein vaasje met een droogboeket

Veel grassen, winter rogge, zuring, weegbree en bieslook bloemen

Twee weken geleden ben ik wild gaan plukken. Ik wilde voor het afscheid van een collega namelijk ook een droogboeket maken maar wilde nu iets anders proberen. De margrieten en rododendron droogde niet mooi, maar zoals verwacht de alliums wel. Ik heb geen foto van het boeket dat ik heb gemaakt voor mijn collega (oeps!) maar van de restanten maakte ik een boeket voor op de logeerkamer.

Wandelen en wild plukken

Boeket met allium voor op de logeerkamer

Geschreven door: Merel Graven