Merel Graven
Merel GravenRegelaar, Bloemen & Kruiden vrouw, Inkoop

De interesse in duurzaamheid begon toen ik 19 was. Tijdens mijn studie tot docent aardrijkskunde leerde ik over allerlei zaken zoals de kledingindustrie, de impact van fossiele brandstoffen en hoe er op verschillende plekken op de wereld voedsel wordt verbouwd. Langzaam ging ik zelf steeds duurzamer leven. Het begon met een herbruikbare fles om uit te drinken, maar inmiddels doe ik veel meer om mijn impact op de aarde te verkleinen. Zo probeer ik voornamelijk plantaardig te eten, dichterbij op vakantie te gaan, spullen tweedehands te kopen én ben ik een tijdje vrijwilliger geweest als bestuurscoödinator bij KlimaatGesprekken.

De afgelopen jaren zijn Ruud en ik ons steeds meer gaan verdiepen in ‘puur’ eten, je eigen voedsel verbouwen in samenwerking mét de natuur en zelfvoorzienend zijn (want hoe deden ze dat nou vroeger?!). Toen we bij de aankoop van ons huis in 2018 een groot stuk land tot onze beschikking kregen, zijn we plannen gaan maken voor een voedselbos. Dit stuk grond zou ons pilot project gaan worden!

Met Eufloria komt voor mij alles samen. Mijn passie voor duurzaamheid, gezond eten, bewust leven en de pracht van de natuur. In verband met hardnekkige rugklachten sinds september 2019 kan ik me niet altijd zoveel inzetten als Ruud voor Eufloria, dit gaat in de toekomst hopelijk weer anders zijn!

Ruud van der Aa
Ruud van der AaMoestuinier, Plantenkenner, Bomenklimmer, Advies & Realisatie

Van kleins af aan hielp ik al bij mijn opa & oma in de moestuin, verzorgde de kippen en ganzen, en snoepte natuurlijk stiekem van de aardbeien. Hier is denk ik ook de liefde voor het moestuinieren en zelfvoorzienend leven begonnen. De basiskennis die ik heb meegekregen van mijn grootouders komt natuurlijk nog vaak van pas en is inmiddels door een biologie opleiding, een cursus permacultuur en natuurlijk onze moestuin en voedselbos uitgebreid naar veel meer dan dat.

Door een samenwerking met Floris Natuurlijke Bomen heb ik kennis over het beklimmen en snoeien van bomen en het enten van fruitrassen. Ook kijken we samen naar oude “vergeten” fruitrassen of juist nieuwe rassen die het goed zouden kunnen doen in voedselbossen.

Elke dag ben ik wel in onze tuin te vinden om de ontwikkelingen in het voedselbos te observeren, de varkens bij te voeren, de kippen in de kippentractor water te geven, en even de temperatuur van de kas te controleren. Ik geniet altijd van de wandeling door onze tuin omdat ik er dan aan word herinnert dat we niet alleen wat nuttigs met onze tuin doen voor onszelf in de vorm van voedsel maar ook voor de biodiversiteit in de regio.