Merel Graven
Merel GravenRegelaar, Bloemen & Kruiden vrouw, Inkoop

De interesse in duurzaamheid begon toen ik 19 was. Tijdens mijn studie tot docent aardrijkskunde leerde ik over allerlei zaken zoals de kledingindustrie, de impact van fossiele brandstoffen en hoe er op verschillende plekken op de wereld voedsel wordt verbouwd. Langzaam ging ik zelf steeds duurzamer leven. Het begon met een herbruikbare fles om uit te drinken, maar inmiddels doe ik veel meer om mijn impact op de aarde te verkleinen. Zo probeer ik voornamelijk plantaardig te eten, dichterbij op vakantie te gaan, spullen tweedehands te kopen én ben ik een tijdje vrijwilliger geweest als bestuurscoödinator bij KlimaatGesprekken.

De afgelopen jaren zijn Ruud en ik ons steeds meer gaan verdiepen in ‘puur’ eten, je eigen voedsel verbouwen in samenwerking mét de natuur en zelfvoorzienend zijn (want hoe deden ze dat nou vroeger?!). Toen we bij de aankoop van ons huis in 2018 een groot stuk land tot onze beschikking kregen, zijn we plannen gaan maken voor een voedselbos. Dit stuk grond zou ons pilot project gaan worden!

Met Eufloria komt voor mij alles samen. Mijn passie voor duurzaamheid, gezond eten, bewust leven en de pracht van de natuur.

Ruud van der Aa
Ruud van der AaOntwerper, Plantenkenner, Moestuinier, Advies & Realisatie

Van kleins af aan hielp ik al bij mijn opa & oma in de moestuin, verzorgde de kippen en ganzen, en snoepte natuurlijk stiekem van de aardbeien. Hier is denk ik ook de liefde voor het moestuinieren en zelfvoorzienend leven begonnen. De basiskennis die ik heb meegekregen van mijn grootouders komt natuurlijk nog vaak van pas en is inmiddels uitgegroeid naar veel meer dan dat. Als autodidact ben ik altijd op zoek naar informatie. Het toepassen van deze informatie door te experimenteren is een belangrijke factor om mijn kennis te laten groeien en ook in de praktijk te kunnen brengen.

Elke dag ben ik wel in onze tuin te vinden om de ontwikkelingen in het voedselbos te observeren. Ik geniet altijd van de wandeling door onze tuin omdat ik er dan aan word herinnerd dat we niet alleen wat nuttigs met onze tuin doen voor onszelf in de vorm van voedsel maar ook voor de biodiversiteit in de regio.